Over bomen en andere mooie dingen

die ik even kwijt wil

Wijsneuzen aller landen….. verenigt U!

leave a comment »

We maken hier weinig reclame, en zeker op zondag kan dat natuurlijk eigenlijk niet. Maar vandaag een uitzondering. En dan nog wel voor De Telegraaf!

Die kopten vandaag in de online editie:

Telegraaf 2016-06-19

Voor wie de tekst interesseert:

Wijsneuzen vieren feest
Vandaag, 05:30 Hugo Huijbers Vera van Winkelen

Stond Wikipedia eerst bekend als overschrijfsite voor scholieren, vijftien jaar later is de online encyclopedie gestegen in aanzien. De Nederlandse versie van Wikipedia viert haar vijftiende verjaardag met een club auteurs die elk verloren uurtje op de site spenderen.

Het begon allemaal als een ’nerderig clubje’, blikt directeur Sandra Rientjes terug op het ontstaan van de Nederlandse Wikipedia in 2001, een half jaar na het ontstaan van de Engelse versie. „Instagram en Facebook bestonden nog niet. Informatie die je op het web plaatst en de hele wereld overgaat; dat interesseerde alleen de internetpioniers.” Nu staat Wikipedia bekend als de snelste route naar feitelijke informatie. Dagelijks raadplegen 4 miljoen gebruikers de website. Wikipedia viert dit weekend haar vijftiende verjaardag.
Hans Müller (59) kwam in 2006 als leraar wis- en natuurkunde in aanraking met het platform en draagt inmiddels de bijnaam Huiswikipediaan. „Eerst dacht ik dat het een digitale graffitimuur zou worden. Veel van mijn leerlingen haalden er onjuiste informatie vandaan. Ik wilde daar verbetering in brengen.” Tien jaar later heeft de bevlogen auteur maar liefst 250 artikelen op zijn naam staan.
De sleutel tot het Wikipediasucces schuilt volgens Müller in zelfreflectie. „Op overlegpagina’s worden publicaties door andere schrijvers geëvalueerd.” Wikipedia probeert betrouwbaarheid volgens Müller zo veel mogelijk te garanderen. „Eerst werd ludieke of onbevestigde informatie vaak geplaatst onder het kopje ’trivia’. Dat wordt steeds meer ontmoedigd.”
Het zal geen verrassing zijn dat Engels de grootste taal is op Wikipedia. Maar ons land huist ook fanatieke Wikipediaschrijvers. Met meer dan 1,8 miljoen artikelen in het Nederlands staat onze taal, die maar relatief weinig wordt gesproken, op een vierde plaats. Rientjes: „In Nederland was bij de oprichting van Wikipedia al goed en snel internet beschikbaar. Daarnaast zit het in onze cultuur om informatie met anderen te delen.”
Iedereen mag artikelen wijzigen of stukken bijschrijven, maar er is een vaste club van honderd ’Wikipedianen’ die er dagelijks voor achter de computer kruipt. Ze ontmoeten elkaar op bijeenkomsten en discussiëren achter de schermen heel wat af.

Dick Bos (62) is zo’n doorgewinterde Wikipedia-auteur. „Hoeveel tijd ik aan het schrijven besteed? Hoeveel uren zitten er in een week?” lacht de gepensioneerde economieleraar. „Het plezier zit hem voor mij in het uitleggen van een onderwerp aan anderen. Dat heb ik vast uit mijn baan meegenomen.”
Bos weet nog hoe het allemaal begon. „Op 18 februari 2004 om 8:32 uur bracht ik mijn eerste wijziging aan in een artikel over Internationale, het lijflied van de communisten.” Dat precieze van het internet vindt de voltijdschrijver zo mooi. „Ik kan nog tot op de minuut terugvinden wat ik heb gedaan, geweldig toch.”
Artikelen schrijven is een kunst, weet Hans Müller als geen ander. Sinds 2013 geeft hij betaalde workshops voor beginnende Wikipedianen. „Ik leer vakspecialisten hoe het medium werkt. Mijn publiek is divers en bestaat uit zowel studenten als gepensioneerden. Ook help ik musea en bibliotheken om hun collecties te vertalen naar beeld en tekst op Wikipedia.”
In die vijftien jaar is het platform gegroeid van 200 naar 1,8 miljoen artikelen. De meeste auteurs (88 procent) zijn nog altijd man en dat is terug te zien in de onderwerpen van de artikelen. Ciel (33) ergert zich daaraan. Ze wil alleen met haar gebruikersnaam in de krant. „Over breien of opvoeden is maar heel weinig te vinden”, zegt ze. In de top tien van meeste gewijzigde artikelen staan vier artikelen over voetbalclubs. Met een club schrijvers probeert Ciel hier verandering in te brengen. Zo ging ze vorige week naar het textielmuseum om met behulp van de bibliotheek daar, artikelen over handwerken te schrijven.

= = = = = = = = = = = = =

Wat moeten we daar nog aan toevoegen?

Advertenties

Written by Dick Bos

juni 19, 2016 bij 3:02 pm

Geplaatst in Wikipedia

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: